splitskopen

Bij splitskopen wordt de aankoop van een nieuwbouwwoning en van de grond opgesplitst. De koop begint met de betaling van alleen de woning. Daarna kunnen ze later ook de grond kopen. Dit moet dan gebeuren binnen de zeven jaar. Een derde zoals de projectontwikkelaar of de gemeente blijft eigenaar van de grond. , moet de kopers wel een maandelijkse huur van de grond betalen.

Dit is een interessante werkwijze voor mensen die niet langer willen huren, maar nog niet de financiële middelen hebben om een eigen woning te komen. De aankoopsom van de woning is zo ongeveer een vijfde tot een kwart lager. De bank geeft daardoor ook gemakkelijker een lening. Hierdoor is ook de maandelijkse aflossing aan de bank lager. Het aankoopbedrag van de grond – binnen de zeven jaar – wordt vooraf vastgelegd.

Wie tijdens de zeven jaren niet de middelen heeft om de grond te kopen, kan de woning verkopen. Projectontwikkelaars kunnen het geheel ook terug kopen, aan de oorspronkelijke waarde verminderd met de bijhorende kosten.

Ook gemeenten kunnen hierin een rol spelen: de gemeente kan de grond kopen, de bewoners enkel de woning. Dit gebeurt reeds in Rotterdam bijvoorbeeld.

Let wel: in Vlaanderen is het splitskopen niet officieel geregeld. Het is vaak een initiatief van de projectontwikkelaar. Er is een risico aan verbonden als de projecteigenaar failliet gaat.